×

Moffat Takadiwa: "Vestiges of Colonialism"! @Galeria Nicodim

 
Galeria Nicodim prezintă joi, 28 martie, începând cu ora 17:00, vernisajul expoziției "Vestiges of Colonialism"! a artistului Moffat Takadiwa. 


Vestiges of Colonialism, a treia expoziție personală cu Nicodim și prima la București, se confruntă cu ceea ce Takadiwa consideră a fi nevoia urgentă de a elimina rămășițele colonialismului în Africa și de a vindeca continentul de traumele pe care le-a lăsat în urmă. Materialele reciclate care alcătuiesc operele sale de artă simbolizează, în parte, transferul de putere din Europa și modul în care deșeurile au înghițit peisajul din Zimbabwe și au dizabilitat încercările inițiale de autoguvernare. Această expoziție marchează un efort de a refolosi detritusul și cenușa unui trecut sordid pentru a fertiliza un viitor mai luminos.

 

Practica lui Takadiwa este un comentariu asupra stării actuale a țării sale, o observație critică a faptului că democrația din Zimbabwe și din alte națiuni africane cu istorii similare supraviețuiește doar prin resturile dispensației coloniale și prin firimiturile unei istorii traumatizante. În opinia artistului, atunci când economiile sunt peticite din rămășițele unui trecut colonial sordid, este mai ușor să trecem cu vederea influența durabilă și copleșitoare a Occidentului asupra unei Africi independente.

 

Moffat Takadiwa transformă așadar deșeurile post-consum precum periuțe de dinți folosite, capace de sticle, tastaturi de calculator în sculpturi luxuriante, cu straturi dense și lucrări murale asemănătoare unor tapiserii care întruchipează complexitatea politicii și culturii contemporane din Zimbabwe și fac referire la moștenirea sa Korekore.

 

Expoziția este deschisă publicului până pe 8 iunie. 

Link eveniment Facebook aici