×

Expoziția Beti Vervega | Re-Connect la Spațiul The Institute

 

Proiectul expoziţional Re-Connect propune atât seria omonimă, în lucru încă din 2019, cât și câteva lucrări din serii precedente de Conexiuni, care urmăresc și explicitează traseul către o formulă vizuală care s-a definit în decurs de aproape două decenii.

 

Expoziţia reface evoluția imaginii dinspre figurativ și decorativ către abstracţie și o geometrie spaţială organizatoare – prin esențializarea și investirea cu valoare simbolică a unui fragment anatomic în paralel cu citarea expresiei țesăturilor tradiționale africane. Mâna care lasă o umbră pe imagine / peste realitate este stilizată și reluată până formează un câmp continuu – rețea de gesturi repetitive care aduce aminte de motivul folcloric african. Motivul și spațialitatea acestor structuri sunt apoi reluate în variante cromatice diverse, glosări cu infinitele combinații oferite de o paletă rafinată și reținută, plasată aproape constant în zona culorilor reci.

 

Pictura lui Beti Vervega se dezvoltă treptat, odată instaurată această ordine a unei rețele aproape grafice, cu rol de susținere / suport la nivel de motivație, de legătură între materie și expresie și de justificare la nivel conceptual a gestului artistic de inducere a unei forme de control asupra unei materii amorfe, în direcția contrară înspre o abstracție care renunță aproape în întregime la narativ. În același timp, în lucrările din ultimii ani, tensiunea picturală și cromatică tinde să anuleze rigoarea structurii modulare devenită emblematică pentru demersul său artistic, iar sistemul de organizare geometric își pierde gradual din grafism și redevine colorat, transparent, integrat într-un câmp cromatic din ce în ce mai stratificat în profunzimi suprapuse.

 

Expoziția include, alături de lucrări care nu au mai fost expuse până în prezent – cum sunt cele mai recente explorări ale materialității și spațialității lucrărilor de hârtie, aproape obiectuale, care mai păstrează doar ca sugestie forma elementului inițial, sau cele în care experimentează cu dimensiunea și forma suportului și în care își concentrează cercetarea asupra unor fragmente geometrice, un pas mai aproape de ștergerea completă a rețelei - câteva repere ale traseului înspre și dinspre geometrie, chiar dintre primele pânze ale seriilor de Conexiuni.

 

Re-connect este o condensare a unui proiect artistic care a evoluat în strânsă legătură cu parcursul existenţial și anunţă o nouă etapă a creaţiei artistei Beti Vervega - o explorare a libertăţii de expresie oferită de limbajul pictural.

 

Text de Mălina Ionescu