×

Norbert Filep: Chronicles from the Habitable Zone la Galeria Sector 1

 

Galeria Sector 1 are plăcerea să prezinte noua expoziție solo a artistului Norbert Filep, intitulată Chronicles from the Habitable Zone. Vernisajul va avea loc joi, 2 noiembrie 2023, între orele 18:00-21:00, str. Băiculești nr. 29, București, în cadrul Combinatului Fondului Plastic, în prezența artistului. 

 

Chronicles from the Habitable Zone prezintă trei noi serii de lucrări conceptuale ale artistului, plecând de la fenomene, descoperiri, masurători și observații din domeniul astronomiei. Printr-un de-click presonal, artistul încearcă o posibilă subiectivizare a rezultatelor științifice care afirmă, cu nemăsurabilă veridicitate existența de procese complexe în câmpul astronomic. Totodată, lucrările incorporează curiozitatea intrinsecă a naturii umane, de a descoperii și a înțelege dimensiunea vastă și plurivalența universului din care facem parte. 

 

Practica lui Norbert Filep s-a concentrat în ultimii ani pe folosirea desenului pentru a reflecta asupra unor procese informaționale, într-o eră hiper digitalizată. Desenul devine din nou unealta principală a artistului, care codifică informația științifică sub noi forme artistice. În acest caz, el țintește domeniul astronomiei, teritoriul exo-planetar, spațiul extra-terestru devenind locul lui de joacă.

 

Fie că vorbim de spectroscopie, fie că ne orientăm către fotografiile de înaltă rezoluție obținute de telescoapele Hubble și James Webb, amestecul dintre cele două tipuri de informație contribuie la stabilirea unor caracteristici obiective în descoperirea de exoplanete. Procesele tehnologice folosite în obținerea și citirea de date extrase din domeniul astronomiei, sunt folosite de artist pentru a genera un limbaj vizual propriu. 

 

Caracterul simplu și direct al desenului ca mediu coincide cu aspectul minimalist și obiectiv al datelor regăsite în tabelele ce măsoară tranzitul luminos al planetelor. Acestea „desenează” cu umbra lor linii abstracte prin care se determină diferite caracteristici: dimensiunea, compoziția chimică, masa și intervalul de timp prin care se încheie un ciclu orbitar, folosite de Norbert Filep ca puncte de plecare pentru lucrări. Astfel hârtia transcende statutul de suport și devine parte a sistemului cartezian, sistem de coordonate XY pentru abstractizarea  informației rezultate din măsurătorile telescopului Kepler, spre exemplu. Același grafic este manevrat cu meticulozitatea repetitivă a unui ceasornicar în seria de lucrări Documente spațiale/Spatial documents, unde prin repetiția excesivă al desenului de tranzit se creează iluzii spațiale al fenomenului de tranzitare. Lucrări precum Trappist-1e sau Luyten B utilizează informațiile atribuite planetelor cu același nume. Lucrările reprezintă dimensiunea mult redusă la scară a planetelor construite în întregime de cifra care descrie distanța de la Pământ la acestea, aflate la varii distanțe în ani lumină de Pământ. 

 

Limitările tehnologice în explorarea extra-planetară generează informația într-o formă arhaică, care reprezintă pentru Norbert Filep subiect pentru arhivare în forma desenului, concretizată sub forma unei alterări a graniței dintre obiectivitate și subiectivitate. Astfel, informația obiectivă a cercetărilor astronomice devine o unealtă a subiectivității artistice, unde interpretările rămân corelate cu un spațiu de joacă deschis și și eliberat de dimensiunea obiectivă a acestor tipologii de informație.

 

Norbert Filep este un artist vizual care lucrează și trăiește în Cluj-Napoca. Practica sa conceptuală folosește desenul ca mecanism central pentru a aborda abstracția. Prin acumulare și repetare, lucrările sale reconstruiesc, redefinesc și reflectă asupra diferitelor procese de creare și structurare a informațiilor. A avut expoziții personale la MV Sci-Art, Timișoara, Mie Lefever Gallery, Gent, Sector 1 Gallery, București, Matca Art Space și The Paintbrush Factory, Cluj-Napoca. Lucrările sale se regăsesc în colecțiile Muzeului Național de Artă Contemporană București, Muzeului de Artă Recentă București, colecția ING Art, colecția de artă Banca Transilvania, alături de multe alte colecții private din întreaga lume.

 

Expoziția este organizată de Galeria Sector 1.

 

Lucrare: Lightcurve Transit of Kepler-100, pencil on paper, 100 x 70, 2023