×

ŠIMON SÝKORA: Străin / Stranger

 
Expoziția personală a lui ŠIMON SÝKORA are vernisajul mâine, 28 septembrie, de la ora 18:00 la Spațiul Sandwich de la Combinatul Fondului Plastic.
 
În timpul rezidenței sale din această vară în București, artistul ceh Šimon Sýkora a revizitat, inevitabil, experiența sa din 2016 din timpul unui internship la UNArte. Explorarea sa, întinzându-se de la marginea orașului până în colțurile sale ascunse, l-a condus către situații neobișnuite și a dat naștere unei conexiuni profunde cu periferia urbană. Seria de picturi realizate în timpul rezidenței capturează esența transformării Bucureștiului - noul, uitatul, alături de procesul de gentrificare.
 
 
În 2016, Šimon a primit apelativul "străin" din partea oamenilor pe care i-a întâlnit. "Străinul" devine azi un observator tăcut al trecerii timpului. Cu toate că intenția sa inițială era să exploreze teme precum gentrificarea, terenurile industriale abandonate și transformările dramatice ale orașului, o parte semnificativă din picturile sale se concentrează pe farmecul durabil al peisajelor rurale conservate, care persistă chiar și în timp ce zgârie-nori se ivesc subit la colțul străzii.
 
 
Rezidența artistică a fost organizată de Centrul Ceh București, în parteneriat cu Sandwich, care a pus la dispoziție atelierul de artist în cadrul Combinatului Fondului Plastic, în apropierea galeriei. Eveniment organizat cu sprijinul Budweiser Budvar.
 
Expoziția va fi deschisă până pe 9.11. 2023. 
 
 
Šimon Sýkora (n. 1990) trăiește și lucrează în Praga și Viena și a obținut Doctoratul la Academia de Arte Praga. Printre expozițiile sale solo recente amintim Outskirts la Polansky Gallery, viennacontemporary Zone 1, Liste Art Fair Basel cu Siggi Sekira, Wasteland la Gallery Gask (CZ), Turning Stranger la Polansky Gallery, și Eyes closed, Fingers down la Gallery Pragovka. Lucrările sale au fost incluse și în expoziții de grup, precum cele de la Kunstverein Eisenstagt (AT), Galerie Zimmermann Kratochvil (AT), U10 Artspace Belgrade, The Hole New York, Sinkhole Project Berlin. Aici puteți citi o recenzie a celei mai recente expoziții ale sale, https://www.ofluxo.net/outskirts-simon-sykora-at.../.
 
***
 
Evenimentul face parte din Programul Multianual “Sandwich Meta Club”. Program cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Programul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Partener: Czech Centre Bucharest