×

A Gathering Of The Invisible/ O convocare a nevăzutului la Galeria IOMO

 

Galeria IOMO vă invită la vernisajul expozitiei de pictură A Gathering Of The Invisible/ O convocare a nevăzutului, expoziție personală a artistei Cătălina Milea, curatoriată de Alexandra Ioniță.

 

Vernisajul va avea loc vineri, 8 septembrie 2023, de la orele 18:00. Ulterior vernisajului, expoziția va putea fi vizionată între orele 11.00 și 18.00, de marți până sâmbătă, până în data de 30 septembrie 2023 inclusiv.


A Gathering Of The Invisible/ O convocare a nevăzutului este primul solo show al Cătălinei Milea al cărui mediu de exprimare predilect este pictura în ulei, pe lemn și pânză. Selecția curatoarei Alexandra Ioniță reunește nouăsprezece piese parietale și o instalație, traseul expozițional fiind articulat astfel încât să evidențieze corespondențele și mecanismele subtile cu rol de punți de legătură între lumile factuale, concrete, palpabile și tărâmurile volatile locuite de creaturi și forme invizibile.

 

Outliving All Senses


“Jocurile imaginare reprezintă mai mult decât forme pure ale reveriilor și evadărilor mentale, fiind activități pe care creatorii de artă le practică pentru a se distanța temporar de realitate dar și pentru a extrage idei noi din profunzimea peisajelor mentale individuale. Acest lucru îi face pe artiști căutători ai adevarului intim cât și spulberători de percepții false. Lumea exterioară, cu numeroasele sale reguli și norme, structuri și probleme, este uluitor de complexă; deseori ne întrebăm dacă artistul mai poate genera ceva nou și dacă avem posibilitatea de a arunca o privire prin mintea acestuia pentru a descoperi indicii care ne vor ajuta să deschidem uși în viața reală. Spațiile aeriene create de Cătălina Milea sunt de o complexitate intrigantă și dezvăluie povești încadrate în narațiunile altor povești, prezentând elemente surprinzătoare combinate în scene ireale, care ne determină să credem că acestea există într-un tărâm nobil pe care-l descoperim cu satisfacție pentru prima dată. Lucrările grupate în selectia A Gathering Of The Invisible/ O convocare a nevăzutului reprezintă nu doar noi feluri de a vedea, ci și un exercițiu de stimulare a intelectului, întrucât elementul Aer este asociat gândirii și comunicării.


In opinia lui John Berger, semnificația unei imagini se modifică în funcție de ceea ce este imediat alăturat acesteia. Astfel, prima expoziție individuală a Cătălinei Milea ne este prezentată ca un puzzle, îmbinat într-un mod în care privitorul fie se poate concentra pe o singură imagine, fie poate crea o nouă narațiune prin stabilirea a diferite corespondențe și conversații între lucrări.

 

Această ambianță aduce norii – și tot ceea ce ei ar putea ascunde - mai aproape de creștetul capului nostru, oferindu-ne un sentiment răcoros de claritate, trăire aflată în antiteză cu starea de confuzie pe care am putea să o percepem aflându-ne în mijlocul lor sau plutind între limitele fragile dar opace ale acestora. Ascunse în transparența aerului și materializate pe pânză și lemn, experiențele vizuale oferite de Cătălina Milea prezintă un punct de vedere nou și un discurs puternic care determină privitorul să-și pună la îndoială anumite convingeri, scoțând la suprafață ceva din propriul subconștient” (extras din textul curatorial)


Note biografice


Cătălina Milea (n. 2000 - Bistrița, Romania). In prezent studiază la Master in cadrul Universiții de Arte și Design din Cluj. În 2022 a câștigat o bursă la Accademia of Belle Arti di Venezia. În lucrările ei, Cătălina explorează nefirescul ființei umane, dezvelind lumea exterioară pentru a-i găsi miezul moale și ascuns. Contradicțiile sunt o cheie majoră a prelegerilor în înțelegerea viziunii ei artistice. Majoritatea personajelor ei sunt afișate în scenarii tragico-ironice, dinăuntrul cadrelor ce tind să infuzeze privitorului sentimentul unei lumi care, deși trecute încă trebuie să vină.

 

Lucrare: The Unmoved Mover