×

Performance & artist talk Ștefania Crișan: Reverse the Entropy

 

Galeria Sector 1 are plăcerea să vă invite la un performance realizat de artista Ștefania Crișan. Evenimentul are loc sâmbătă, 29 iulie, între orele 19:00-19:30, str. Băiculești nr. 29, București, în cadrul Combinatului Fondului Plastic. Performance-ul este urmat de o prezentare susținută de artistă și moderată de Cristina Bută.

 

Performance-ul ,,Reverse the Entropy”, în dialog cu instalația video ,,Geamăna”, a fost realizat după prima interacțiune a artistei cu peisajul Geamănei în 2017, un sat românesc scufundat sub apele toxice ale unui lac de decantare. La sfârșitul anilor '70, regimul lui Nicolae Ceaușescu a sacrificat acest sat de la poalele Munților Carpați Occidentali pentru a exploata minele de cupru de la Roșia Poieni, forțând astfel 365 de familii să plece. Astăzi, exploatarea cuprului și a altor metale în munții de la Roșia Poieni provoacă un dezastru ecologic care se întinde pe o suprafață de peste 130 de hectare, cu aproape 27 de milioane de tone de deșeuri depuse în lac în fiecare an. Singura urmă a fostului sat, acoperișul bisericii, simbolul sacrului, răsare din apa devenită portocalie din cauza prezenței cianurilor. Aceasta reprezintă un ‘vestigiu al viitorului’ și un avertisment. În ciuda destinului tragic al satului, localnicii nu au încetat niciodată să creadă în Dumnezeu și în spiritualitate. Artista a cunoscut două femei care locuiau în apropierea lacului contaminat. Acestea i-au oferit apă, un loc de dormit și binecuvântările lor. Când artista s-a întors în 2018, a aflat că una dintre acele femei a murit. Sculptura performativă Ophelia and the Anthropocene este un ‘portret-recipient’, o reflexie asupra morții, dispariția și transformarea materiei – un tribut către femeia decedată.

 

Geamăna este un proiect de activism poetic care cuprinde mai multe lucrări. Ștefania a adunat imagini, obiecte și testimoniale de pe sit și, printr-o raționalizare fină, le-a tradus în performance-uri, instalații, sculpturi sau cântece intuitive.

 

Performance-ul face parte din programul expoziției de grup Mother’s Nature, curatoriată de Maya Økland și Cristina Bută. De la o dimensiune personală la una post-antropocentrică, expoziția explorează posibilele înțelesuri ale noțiunii de „mamă” în diferite practici de artă contemporană. Expun artiști din Norvegia și România - Cristina David, Jasmina Al-Qaisi, Kiyoshi Yamamoto, Monica Winther și Ștefania Crișan. Expoziția va putea fi vizitată până pe 24 august 2023.

 

Ștefania Crișan (n. 1993, România) este interesată de teme conectate cu Antropocenul, chestionând paradoxuri între oroare și frumusețea unei catastrofe, între observarea inversiunii imposibile a entropiei și a virtuților vindecătoare ale practicilor ritualice; între moartea unui peisaj și moartea unei picturi. Este câștigătoarea Premiului Luxemburg pentru Încurajarea Artiștilor din 2022 și a expus la FRAC Lorraine, Casino Luxemburg, Stadtgalerie Saarbrücken și Centrul Pompidou-Metz. Trăiește și lucrează în Metz, Franța.

 

***

 

Website Instagram Facebook

 

***

Proiect finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA. Bugetul total al proiectului este 217.146 euro, din care valoarea sprijinului financiar nerambursabil este 195.431 euro. Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro. RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro.