×

Expoziția ARS POrtrETICA la Spațiul The Institute

 

Cea mai recentă expoziție a lui Lucian Constantin Smău are loc la Spațiul The Institute din cadrul Combinatului Fondului Plastic București în perioada 17 iunie - 2 iulie 2023, strada Băiculești nr 29, sector 1.

Acroșajul expoziției (re)prezintă un manifest de credință a artistului pentru arta (poetică) a portretului, a figurii umane. Personajele puse în scenă de Lucian Constantin Smău înfățișază arhetipuri feminine stilizate, grații, himere, zeități mitologice care povestesc cu păsările, muze sculptate în marmură albă, granit negru, piatră, bronz, lemn materii cât se poate de "tradiționale". Într-un vârtej planetar de concepte, statement-uri în artă și sculpturi, obiecte, instalații artistice realizate în polistiren, silicon, rășini, ipsos, carton și alte materiale "vulgare", parte dintre ele destul de repede perisabile, Lucian Constantin Smău folosește trainicele materiale, unicate și rezistente în timpul veșniciei pe pământ. Își ia timp să toarne bronzul, să șlefuiască, meditativ piatra, să (se) încânte de frumusețea materiei.

E momentul istoric al revenirii, în prim planul artei, la folosirea acestor materialele nobile, clasice, perene.

Născut la Buhuși, absolvent în 1996 al Academiei de Arte George Enescu din Iași la secția sculptură, artistul trăiește și lucrează în Iași. 

În creația sa artistică, Lucian Constantin Smau are curaj să opereze cu lirismul narativ, poetic, "îndrăznește" să nu-l intereseze să urmeze trendul și asumă categorii estetice din zona frumosului, grațiosului, adică le cam face invers decât e la modă acum. Practica sa artistică urmează o estetică cu reguli aproape moderniste, o întoarcere la un figurativ antropocentric, delicat. Portrete eterice, grațioase zâne, zeițe, fete, cosânzene sunt, prin contrast, înfăptuite în trup din piatră cioplită, ele nu sunt înzestrate cu ambiția de a plăcea, ele doar sunt acolo prezente spre încântarea privitorilor. Urmând stilistic lui Brâncuși, sculpturii monumentale din anii `70 ai secolului trecut, artistul își bazează lucrările pe teme din mitologia românească și universală creând astfel figuri atemporale de o frumusețe clasică. Aristotel a definit estetica - aisthesis în greacă (senzație, sentiment) prin aceea că provoacă plăcere prin contemplare. Plăcerea aceasta provine din re-cunoaşterea lucrului imitat şi raportarea senzorială la obiectup contemplației. Să ne folosim și noi de aisthesis pentru a ne bucura de frumoasele din bronz și piatră ale lui Lucian Constantin Smău!

Raluca Ilaria Demetrescu