×

Expoziția de pictură Play: please don’t touch! cu lucrări semnate de Adéla Janská

 

Galeria IOMO este încântată să vă invite la deschiderea expoziției Play: please don’t touch! semnată de Adéla Janská și curatoriată de Maria Bilașevschi, începând cu 02.04.2022 ora 16:00.

Play: Please don’t touch! O fracţiune de secundă, zeci de ochi care te privesc, pulsul unui gând începe să încolţească, oriunde întorci privirea altele ţi se întorc, lentila obiectivă începe să se micşoreze, rolurile se schimbă cu uşurinţă, din spectator pasiv devii subiect al unei analize mute şi vice-versa. Păşind printr-o aparentă tăcere, Adéla Janská te introduce într-un joc în care nu există o diviziune binară sau o catalogare predeterminată a posibilelor interpretări care ar împărţi în înţelegeri exclusiv “masculine” sau “feminine” a ideii de privire. Artista crează, prin portretistica aproape exclusiv feminină, spaţii în care arcul naraţiunii, dacă este suficient întins, se adaptează subtilităţilor pe care le implică acţiunea de a fi privit. Invitaţia pe care Adéla Janská o face este de a îndrăzni să vedem fiecare apariţie feminină nu ca pe o poveste deja scrisă şi încheiată, ci una nerostită, pe care putem să o continuăm conform propriilor definiţii.

IOMO are misiunea de a promova producția artistică relevantă societății actuale, programul său expozițional facilitând un dialog aflat la intersecția dintre practica instituțională și specificul manifestărilor alternative. IOMO se dedică sprijinirii acelor artiști care, producând astăzi, proiectează patrimoniul cultural de mâine.

„Adéla Janská reflectă, prin fiecare personaj feminin, la modul în care ne percepem unii pe ceilalţi, la cum ne vedem pe noi înșine, între tipare glamour şi tăceri apăsătoare, argumentând deschis și incisiv în favoarea identităţii care, indiferent de gen, trăieşte după licăririle sticloase, privindu-te la rându-i. Individualizând încărcăturile personale, Adéla Janská particularizează feminitatea, despre care, până acum, s-a scris în prea termeni generali, în altă parte.” (extras din textul curatorial, Maria Bilașevschi)

Expoziţia va putea fi vizitată de marți până sâmbătă, în intervalul orar 11:00 – 18:00 până la data de 30.04. 2022.

Despre artistă 

Adéla Janská (n. 1981 / Olomouc - Cehia)
Artista a studiat la:

2007 - 2009 (MA) Academy of Arts in Banská Bystrica,
Prof. František Hodonský, Slovacia
2004 - 2007 (BA) Academy of Arts in Banská Bystrica,
Contemporary Painting, Slovacia
2003 - 2004 Academy of Arts in Banska Bystrica, Preliminary
studio of Klaudia Kosziba, Slovacia
2000 - 2003 Palacky University, Olomouc, Cehia


Adéla Janská se definește printr-un univers pictural propriu, animat de personaje feminine, simboluri ale civilizației contemporane, marcate de efectele consumismului și falsele teme ale societății digitale. Detaliile portretelor surprind prin naturalețe și inedit, deși statice, femeile Adélei Janská exhibă dinamism și viață interioară intensă. O istorie a prezențelor feminine se desfășoară lin dar provocator, voit solidară cu destine și sensurile accesibile privitorilor.