×

Expoziția de pictură CHIMERAS / NĂLUCIRI la Galeria IOMO

 

Galeria IOMO prezintă începând cu 05.03.2022 ora 16:00, expoziția CHIMERAS semnată de Oana Fărcaș și Mirela Moscu și curatoriată de Maria Bilașevschi.

 

Realitatea are picături de magie atunci când o priveşti cu atenţie, atunci când polaritatea efectiv- fantezie se transformă într-o linie şerpuitoare, ce leagă poveşti şi stiluri. Expoziţia reuneşte două discursuri picturale semnate Oana Fărcaş şi Mirela Moscu, fiecare explorând cu naturaleţe straturile contingente ale realității, sintetizând percepția realului pentru a ajunge la abstractizarea acestuia, la un eidos ce aparţine percepţiei şi nu realităţii însăşi care, astfel, conturează o experienţă singulară a viziunii dincolo de ceea ce se este aparent.

 

Elementele fantastice, cu ramificaţii mitice ori folclorice, reinterpretările şi reiterările unor motive extrase din cultura socială, infuzia metaforelor cu nuanţele amintirilor, nu sunt pretexte pentru a evada din realitatea cotidiană, ci calea fiecărei artiste de a plonja direct în ea, motivele „suprareale” fiind parte a realului elaborat.

 

IOMO are misiunea de a promova producția artistică relevantă societății actuale, programul său expozițional facilitând un dialog aflat la intersecția dintre practica instituțională și specificul manifestărilor alternative. IOMO se dedică sprijinirii acelor artiști care, producând astăzi, proiectează patrimoniul cultural de mâine.

 

„Chimeras” te provoacă la o experienţă totală de imersiune în fantezie, spre folosirea propriile ancore de decantare ale realului, linia ce le desparte fiind în sine lipsită de importanţă, auto-referenţialitatea servind drept punct de plecare înspre activarea memoriei şi a amintirilor, cu trimiteri la copilărie fie prin uimire/ludic sau reprimare/refulare. Oana Fărcaş şi Mirela Moscu modelează lumi definite de propriile logici involute, spaţii în care povestea nu se termină în interiorul ramei, ci continuă să se amplifice, privire după privire, în fiecare spectator. (extrase din textul curatorial, Maria Bilașevschi)

Expoziţia va putea fi vizitată de marți până sâmbătă, în intervalul orar 11:00 – 18:00 până la data de 30.03. 2022.

 

Despre artiste

Oana Fărcaș (n. 1981/Romania)

Pe lângă numeroase participări la expoziții de grup, cele mai recente expoziții personale:

2018 “Mostre/Samples”,curator Alexandru Polgar, Matca Artspace, Cluj-Napoca

2018 N.A.G. “Oana Fărcaș-Atelier deschis/ Picturi recente, Ateliere Unirea, Cluj-Napoca

2015 “In THe Womb Of Light”, Larm Gallery, Copenhaga, Danemarca

2014 “Between the Visible and the Invisible”, Mind Set Art Center, Taipei, Taiwan

2013 “In the Light Out Of Sight”,curator Adina Drinceanu,Galeria Anca Poterasu , Bucuresti

2011“Already Made” LARMgalleri, Copenhaga “Leurre”, Fondation Francès, Senlis, Franta

 

Mirela Moscu (n. 1986/România)

Participă la nenumărate expoziții de grup iar expozițiile personale recente sunt:

2019 Sky-like hope, Suprainfinit Gallery, Bucharest, Romania

2018 Description of Silence, Frameless Gallery, London, U.K.

2017 The Moist, Half-Open darkness of the leaves, Lateral ArtSpace, Cluj, Romania

-------------------------

*Conform prevederilor legale pentru a preveni răspândirea COVID-19, spaţiile expoziţionale sunt igienizate, iar accesul vizitatorilor este limitat în spaţiul de desfăşurare a expoziţiei. Purtarea măştii de protecţie în toate spaţiile este obligatorie.