×

Expoziția interactivă Life, as we touch it…la Galeria IOMO

Galeria IOMO este încântată să vă invite la deschiderea expoziției Life, as we touch it.... semnată de Sabina Suru și curatoriată de Andrei Tudose, începând cu 29.01.2022 ora 16:00.

Life, as we touch it… abordează subiecte cu o pondere semnificativă în mentalul colectiv: modul în care identitatea este mediată de tehnologie, modul în care lumea artei surprinde valoarea tangibilă și intangibilă, modul în care un artist navighează aceste sisteme pentru a supraviețui și cum publicul devenit agent activ se conectează la artă și galerii.

Am simțit întotdeauna un fel de intimitate blândă în relație cu obiecte ori tehnologii părăsite, în special dacă acestea sunt instrumente de înregistrare ori producere de imagine. Nu atât ideea obsolecenței, cât faptul că identitatea acestora este cel mai adesea bazată pe utilitate, pe felul în care simplifică modul în care navigăm realitatea. Chestionez această identitate de facilitator a obiectului și îl provoc să devină instrumentator al unor percepții delicate ale realității.

Demersul meu constă în chestionarea și reașezarea felului în care "privim" și percepem cumulul de realități pe care le trăim. Provoc publicul în a-și asuma un rol activ, prin animarea lucrărilor, dincolo de chestionarea speculativă ori formală manifestată în obiectele și tehnologiile pe care le (re)compun. Lucrările mele sunt „activatori de emoție”, asamblând un spațiu interactiv și experiențial. - afirmă Sabina

IOMO are misiunea de a promova producția artistică relevantă societății actuale, programul său expozițional facilitând un dialog aflat la intersecția dintre practica instituțională și specificul manifestărilor alternative. IOMO se dedică sprijinirii acelor artiști care, producând astăzi, proiectează patrimoniul cultural de mâine.

Mâini și apă – simboluri pentru grijă și pentru viață – sunt repetate pe parcursul expoziției Life, as we touch it… Aceste fire sunt legate de cercetarea constantă a Sabinei Suru asupra conceptului de imagine instrumentată, bazată pe imagine ca suport pentru emoțiile sau gândurile pe care publicul alege să le plaseze acolo. Imaginile, mai puțin decât o amintire, dar mai mult decât o emoție, sunt prezente în cadrul expoziției. Curgerea apei. Două mâini se împletesc. Degetele mângâie sau sunt mângâiate blând de o forță invizibilă. Aceste scene simple, dar pline de viață, dezvăluie ceva asemănător memoriei musculare, unde intelectul și biologia se dezintegrează, iar intuiția și magia preiau controlul.

Life, as we touch it… provoacă felul prestabilit de a interacționa cu arta într-o galerie. Prima zonă a spațiului expozițional invită publicul să ia parte la jocul artistic. Zece obiecte mobile, activatori emoționali, cum le numește Sabina Suru, se deformează vizual și recompun conotații ușor diferite ale unei metonimii similare. Regula este simplă - orice este mobil poate fi mișcat. O misiune dificilă atunci când lipsește tabla de joc. Spațiul este reprezentarea pură a conceptului white cube - un mediu aproape steril, cu puține ancore vizuale sau emoționale. Astfel, publicul are libertatea, dar și responsabilitatea, de a lua o decizie afectivă legată de felul în care va interacționa cu arta, în special în absența unui sistem referențial de ghidaj. Simultan, trei alte lucrări în poziții fixe, chestionează materialitatea obiectului și a procesului artistic. Par să ofere un ghid pentru orientare spațială, dar, în realitate, provoacă mai multe întrebări.

(extras din textul curatorial, Andrei Tudose)

Expoziţia va putea fi vizitată de marți până sâmbătă, în intervalul orar 11:00 – 18:00 până la data de 26 februarie 2022.

Despre artist

Sabina Suru (n. 1986) trăiește și lucrează în București. Este activă în fotografie, holografie și intermedia, într-un demers investigative asupra identității mediului și a subiectului artistic, pe parcursul procesului creativ (concept, formă, experiență publică). A avut expoziții locale și internaționale – Iomo Gallery, Atelierele Malmaison, Strata Gallery, Centrul Național al Dansului Bucuresti, Linotip – Centru Coregrafic Independent, Anca Poteraşu Gallery [Bucuresti], Simultan Festival și MultipleXity [Timișoara], Fabrica de pensule și Matca Artspace [Cluj-Napoca], White Noise Gallery [IT], Steinbarg Gallery [UA]. În prezent, dezvoltă o cercetare legată de implicațiile interacțiunii publicului în cadrul abordărilor artistice intermedia și, în același timp, urmărește evoluția teoriilor media legate de holografie și utilizarea acesteia în practicile artistice contemporane.

----------------------

*Conform prevederilor legale pentru a preveni răspândirea COVID-19, spaţiile expoziţionale sunt igienizate, iar accesul vizitatorilor este limitat în spaţiul de desfăşurare a expoziţiei. Purtarea măştii de protecţie în toate spaţiile este obligatorie.