×

cine ne apără de alunecarea melcului / ce trece peste lama cuțitului / fără să-i pese: 17 artiști internaționali ale căror lucrări fac parte din colecția de artă Pomeranz din Viena @ Galeria Sector 1

 

Galeria Sector 1 prezintă expoziția de grup cine ne apără de alunecarea melcului / ce trece peste lama cuțitului / fără să-i pese, care va putea fi vizitată în perioada 17 septembrie – 29 octombrie 2021, la Galeria Sector 1 din București. Curatoriată de Ami Barak, curator independent și critic de artă care trăiește la Paris, fost președinte al Asociației internaționale a curatorilor de artă contemporană, expoziția aduce laolaltă 17 artiști internaționali care lucrează într-o varietate de medii și care au abordări artistice diferite, ale căror lucrări fac parte din colecția de artă Pomeranz din Viena, Austria. Printre artiștii selectați se numără artiștii români Mircea Cantor, Victor Man, Alin Bozbiciu și Ion Grigorescu, alături de Darja Bajagic, Eliza Douglas, Tatjana Danneberg, Simon Fujiwara, Július Koller, Tarik Kiswanson, Leigh Ledare, Adrian Paci, Laure Prouvost, Markus Schinwald, Slaven Tolj, ULAY și Zhao Zhao.

 

Expoziția va avea vernisajul vineri, 17 septembrie 2021, la ora 18:00, în prezența curatorului Ami Barak și va avea loc la Galeria Sector 1, în cadrul Combinatului Fondului Plastic, Strada Băiculești nr. 29 și va putea fi vizitată de marți până sâmbătă, între orele 14:00 - 19:00, iar duminica și lunea, cu programare telefonică.

 

Despre „capriciile întâlnirilor artistice cu diversele îndrăgostiri”

„Atunci când te întrebi care sunt resorturile unei colecții private de artă contemporană, te pierzi adesea în meandrele unei istorii personale ale cărei prejudecăți sunt adesea tentații legate de capriciile întâlnirilor artistice cu diversele îndrăgostiri care au ghidat impulsul de cumpărare. Titlul, împrumutat dintr-un poem al Norei Iuga, ne amintește metaforic că arta este în primul rând o referință la alteritate, la o imagine a celuilalt în sensul deschiderii către lume și în primul rând o asumare a riscurilor. Expoziția oferă o perspectivă asupra lumii și răspunde nevoii de a înțelege mai bine starea artei. Referințele istorice sunt înțelese ca entități care implică, în consecință, existența unui punct de vedere alternativ. Astfel, se dovedește că alegerile predominante sunt bogate în informații despre istorii, despre interese personale. În acest sens, în spațiul expozițional, dorim să punem în valoare o istorie care ne vorbește despre Est și Vest, despre răsturnările lor istorice, despre memoria personală și cea colectivă, despre contemporaneitate, înțeleasă ca o adaptare la prezent. Toate acestea formează un ansamblu care va părea din cale-afară de surprinzător, deoarece a fost alcătuit într-un mod eterogen și îl prezentăm ca un tot unitar, cu lucrări de calitate și atitudini luminate”.

 

Text: Ami Barak, curatorul expoziției