×

Performance: Kiyoshi Yamamoto

 

Galeria Sector 1 are plăcerea să vă invite la premiera performance-ului realizat de artistul norvegian de origini braziliene, Kiyoshi Yamamoto, intitulat ,,It Takes No Compromise to Give People Their Rights", 2023. Evenimentul are loc sâmbătă, 22 iulie, între orele 19:00-19:30, str. Băiculești nr. 29, București, în cadrul Combinatului Fondului Plastic.

 

Lucrările lui Kiyoshi Yamamoto transmit mesaje politice și ridică probleme sociale, având în prim plan comunitatea LGBTQ+ și drepturile omului. Inspirat de culturile aborigene din Amazon, cum ar fi cele ale populațiilor Tupi și Maracatu, colonizate și exploatate de portughezi încă din secolul al XIV-lea, Yamamoto utilizează tradițiile băștinașilor amerindieni pentru a exprima culorile vii ale acestora în contextul comunității LGBTQ+. Kiyoshi integrează și producția industrială ca o metodă artistică prin care își creează lucrările, conferindu-le, astfel, și funcționalitate, cum ar fi ochelari de soare, bandane și costume. Titlul noii lucrări prezentate la Galeria Sector 1 este inspirat dintr-o frază a activistului și politicianului pentru drepturile gay, Harvey Milk, recreată pe măștile și costumele purtate de cei cinci performerx, incluzându-l pe artist, aparținând fiecare altei generații, de la 20 la 60 de ani. Aceștia se vor mișca pe melodiile compozitorului brazilian Villa-Lobos, purtând creațiile lui Yamamoto. Muzica live va fi interpretată de către Bogdan Postolache la violoncel și Monica Postolache la vioară.

Kiyoshi Yamamoto (n. 1982) lucrează într-o varietate de tehnici artistice, incluzând textile, pictură, tipărituri, instalație și video. A expus în diverse contexte internaționale și deține un masterat de la Colegiul Național de Artă din Bergen (2013). În prezent, trăiește și lucrează în Bergen, Norvegia.

Evenimentul este organizat cu ocazia Bucharest Pride 2023: 21 – 29 iulie. Celebrăm împreună cultura și comunitatea LGBTQIA+ din România, iubirea și identitatea queer.

Performance-ul face parte din programul expoziției de grup Mother’s Nature, curatoriată de Maya Økland și Cristina Bută. De la o dimensiune personală la una post-antropocentrică, expoziția explorează posibilele înțelesuri ale noțiunii de „mamă” în diferite practici de artă contemporană. Expun artiști din Norvegia și România - Cristina David, Jasmina Al-Qaisi, Kiyoshi Yamamoto, Monica Winther și Ștefania Crișan. Expoziția va putea fi vizitată până pe 24 august 2023.

***

Partener: VISP – Produksjonsenhet for visuell kunst

Website Instagram Facebook

***

Proiect finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA. Bugetul total al proiectului este 217.146 euro, din care valoarea sprijinului financiar nerambursabil este 195.431 euro. Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro. RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile aici.