Galeria IOMO vă invită la KALEIDOSCOPE WOMAN , expoziția personală a artistei Oana Fărcaș, curatoriată de Alice Zucca. Vernisajul va avea loc sâmbătă, 17 iunie 2023, de la orele 18:00. Ulterior vernisajului, expoziția va putea fi vizionată între orele 11.00 și 18.00, de marți până sâmbătă, până în data de 25 iulie 2023 inclusiv.
În țesătura complexă a existenței, caleidoscopul poate fi asociat cu natura feminină, cu dualitatea acesteia și cu multitudinea de roluri ale femeii în societate. Caleidoscopul, cu simfonia sa de forme și culori, oglindește natura dinamică a existenței feminine. Asemenea tiparelor în continuă schimbare din interiorul caleidoscopului, femeia întruchipează o dualitate care cuprinde puterea și vulnerabilitatea, rezistența și tandrețea. Ea navighează în lume cu spiritul de neclintit, adaptându-se la fluxurile și refluxurile transformărilor fulgerătoare ale vieții. Așa cum un caleidoscop își desfășoară frumusețea uimitoare prin interacțiunea fragmentelor în oglindă, femeia își dezvăluie ființa multifațetată, modelată de reflexiile experiențelor ei și de modelele complicate ale rolurilor sale. Astfel, prin picturile sale captivante, Oana Fărcaș ne invită să pornim într-o călătorie filosofică care aprofundează sensul dualității și bogăției de semnificații din spatele figurii feminine. Arta sa înfățișează personaje feminine ce traversează și depășesc complexitățile de zi cu zi ale vieții.
Lucrările Oanei Fărcaș ne dezvăluie straturi de sens, determinându-ne să contemplăm importanța femeii care pătrunde cu mintea tapiseria complicată a propriei feminități. Picturile Oanei Fărcaș surprind personaje feminine aflate în pragul transformării, suspendate în spațiul liminal din pragul mistic, unde ecourile de ieri se amestecă cu șoaptele zilei de mâine, simbolizând fluiditatea și adaptabilitatea inerente experienței feminine.
Prin arta sa, Oana Fărcaș evidențiază rezistența femeilor, care navighează cu grație peisajul în continuă schimbare al așteptărilor și normelor sociale.. Obiectele din compozițiile Oanei Fărcaș joacă un rol crucial în transmiterea sensului narațiunii. Într-o coliziune captivantă de epoci, simbolurile tradiționale ale feminității se împletesc cu lexicul vibrant al esteticii moderne și sunt juxtapuse cu un limbaj vizual contemporan. Acest contrast servește ca o reflectare a naturii în evoluție a rolurilor femeilor a re-imaginării normelor societale. Prin aceste obiecte -detaliu, picturile artistei ne invită să punem la îndoială valoarea arbitrară a lucrurilor și să contemplăm definițiile schimbătoare ale feminității.
Tărâmul artistic al Oanei Fărcaș rezidă în spațiul eteric dintre interstițiul delicat care leagă tărâmurile vizibilului și invizibilului, exteriorul și interiorul. Artista combină diverse fațete ale mitologiei, basmelor, tradiției și propriile ei întâlniri personale, invitând privitorii să se angajeze într-o contemplare profundă a convergenței dintre realitate și tărâmurile nemărginite ale imaginației. În personajele sale, Farcas transcende cu îndrăzneală limitele granițelor convenționale, provocând cu încăpățânare însăși noțiunea de identitate fixă, singulară, destinată exclusiv femeilor. În schimb, se bucură din plin de tapiseria bogată țesută de interacțiunea complicată a experiențelor percepute și intangibile, recunoscând că ambele tărâmuri contribuie în mod semnificativ la mozaicul care în cele din urmă modelează și definește adevăratul sine.
Arta Oanei Fărcaș nu doar stârnește privitorul să-și exploreze adâncimile propriei percepții și imaginații, dar și servește drept dovadă a semnificației profunde a recunoașterii nenumăratelor influențe care ne modelează existența individuală. Prin expresia sa artistică unică, arta Oanei Fărcaș celebrează cu pasiune natura multi-fațetă a experienței umane văzută prin ochii femeilor. Figurile reprezentate în picturile Oanei Fărcaș transmit robustețe și emoții pasionale, adesea surprinse în mijlocul acțiunii, în momentul suspendat în care totul se poate întâmpla. În tabloul înghețat al pânzei, o singură clipită pulsează cu energia potențialului și a transformării, evocând esența unui cadru de film asemenea unui moment suspendat în timp. Pictura surprinde o acțiune în pragul desfășurării, în care orice posibilitate rămâne în aer, ca o respirație suspendată. Imaginația privitorului este aprinsă pe măsură ce imaginea statică sugerează mișcarea dinamică pe cale să izbucnească, invitandu-ne să umplem golurile dintre cadre cu propriile noastre interpretări și narațiuni.
În arta Oanei Fărcaș, artistul încapsulează, cu măiestrie, puterea enigmatică a momentului fixat, suspendat acolo unde granițele timpului și ale acțiunii se estompează, lăsându -ne suspendați în așteptarea a ceea ce va urma. Prin portretizarea femeilor ca ființe vibrante și dinamice, Farcas respinge cu îndrăzneală noțiunile de pasivitate și obiectivare. Subliniind corporalitatea tangibilă a subiectelor sale, artista ne reamintește de profunzimea și vitalitatea pe care femeile le aduc rolurilor lor multiple în societate.
Oana Fărcaș ne permite să asistăm la interacțiunea complexă a diferitelor perspective, emoții și experiențe pe care femeile le aduc în prim-plan, îndemnându-ne să recunoaștem valoarea inerentă și valoarea intrinsecă a influențelor lor. Farcaș contestă narațiunile predominante care ar fi marginalizat sau diminuat prezența femeilor, străduindu-se să perturbe noțiunile preconcepute și să remodeleze conștiința noastră colectivă. Această expoziție este o invitație de a îmbrățișa o înțelegere mai incluzivă și mai echitabilă a existenței umane. Ne cheamă să recunoaștem și să onorăm nenumăratele moduri în care femeile au modelat moștenirea noastră culturală, progresul nostru social și destinul nostru comun. Prin expresiile sale creative, Oana Fărcaș stârnește un dialog fervent, care celebrează strălucirea cu mai multe fațete a femeilor și ne invită, pe noi toți, să participăm la corul lor răsunător de împuternicire, reziliență, acceptare și transformare. În tapiseria caleidoscopică a vieții, o viziune multifațetată ne deschide ochii asupra posibilităților nelimitate care există în interiorul și în jurul nostru. Îmbrățișând această viziune, transcendem limitele unor lentile înguste și ale unor mentalități fixiste, permițându-ne să devenim participanți activi la dansul în continuă evoluție al ființei. Prin intermediul lucrărilor Oanei Farcaș, ajungem să înțelegem că frumusețea vieții nu constă în tiparele și categoriile ei previzibile, ci în îmbinarea armonioasă a diverselor perspective și moduri de a fi. Aceasta este o invitație de a recunoaște complexitatea și bogăția inerentă a experienței umane, celebrând contribuțiile unice, pe care fiecare femeie și fiecare individ le aduce caleidoscopului existenței.
Note editoriale
Oana Fărcaș (n.1981- Cluj) este o artistă contemporană româncă care trăiește și lucrează în Cluj-Napoca, România. Fărcaș a obținut doctoratul la Universitatea de Artă și Design din Cluj Napoca în 2010. Lucrările sale au fost expuse în marile orașe din Europa, Asia și Statele Unite, castigandu-i recunoașterea internațională pentru siluetele, obiectele și ipostazele ei figurative distincte. Cu un discurs vizual elaborat și provocator, picturile sale oferă o analiză fragmentară și ambiguă a gândurilor, senzațiilor și imaginilor care ies la lumină doar în contexte specifice. Expresia ei artistică captivează publicul, invitandu-l să exploreze o lume plină de simbolism și narațiuni evocatoare. Considerată una dintre cele mai promițătoare și talentate artiste ale generației sale, Oana Fărcaș se adâncește în realitatea feminină, dezvăluind o varietate exuberantă de personaje feminine care își îmbrățișează viața de zi cu zi. În pânzele sale, aceste personaje se integrează perfect în țesătura realității contemporane, care este compusă din bucăți complicate de ornamente și finisaje, reprezentând diversele roluri impuse de normele societale. Picturile lui Fărcaș surprind aceste personaje feminine în pragul delicat dintre ieri și mâine, unde transformarea obiectelor simbolice și a bunurilor personale devine inevitabilă. Bijuteriile, parfumurile, îmbrăcămintea, rochiile de mătase, covoarele, draperiile, cearșafurile, blănurile și alte obiecte, considerate cândva bunuri de prestigiu, suferă schimbări rapide și profunde de sens în logica timpurilor noastre prezente și a limbajului vizual contemporan. Arta Oanei Fărcaș evocă o explorare profundă a experienței umane, dezvăluind straturile complicate ale feminității și complexitățile așteptărilor societății. Prin pensulațiile sale virtuoase, Oana Fărcaș invită privitorii într-o călătorie vizuală care provoacă percepțiile și celebrează bogăția identității feminine.
IOMO GALLERY s-a deschis în anul 2020 într-unul dintre cele mai vibrante centre culturale de artă contemporană din București – Combinatul Fondului Plastic - și este un spațiu de artă de calitate muzeală cu un program internațional axat pe promovarea artei contemporane, relevantă atât pentru mediul politic, cât și pentru moștenirea culturală a societății actuale. IOMO Gallery reprezintă atât tineri artiști de excepție, creatori ai următoarelor decenii de artă vizuală, cât și nume consacrate la nivel mondial, definind cele mai recente tendințe artistice și dând putere celor care doresc să creeze schimbarea în lumea artelor vizuale și care exprimă opinii profund personale cu privire la subiecte dificile.
Alice Zucca este istoric de artă, curator independent de artă, jurnalist, consultant în relații publice și construirea imaginii, specializat în cultură, artă, design, fotografie și arhitectură. Alice s-a angajat activ în publicații și jurnalism, lucrând pe diverse canale de comunicare, de la presa tradițională și online până la media digitală, socială și new media. Ea a fost ofițer de presă, curator și creator vizual pentru mărci internaționale, artiști și galerii apreciate din întreaga lume. Expertiza sa cuprinde o gamă largă de abilități, inclusiv comunicare scrisă și vizuală, dezvoltare de profil, storytelling, branding, direcție artistică, management de proiect și relații media. Este fondatoarea platformei de specialitate XIBT care include o revistă internațională publicată trimestrial, axată pe artă și fotografie contemporană.