×

The Winner | Post BAUHAUS Experimental Fashion | Carmen Emanuela POPA la Galeria SENAT

 

Astăzi, de la ora 18:00, la Galeria SENAT, are loc vernisajul expoziției The Winner | Post BAUHAUS Experimental Fashion | Carmen Emanuela POPA. 

Conceptul expoziției face parte din proiectul Bauhaus – Form and Reform, inițiat de Elite Art Club UNESCO și cofinanțat de Asociația Fondului Cultural Național (AFCN) în colaborare cu artista Carmen Emanuela Popa.
Proiectul vizează interconexiunea dintre manifestările artistice întâlnite la începutul sec. al XX-lea, respectiv anii 1919 – 1933, când răspândirea curentului Bauhaus deținea o supremație în materie de stilistică în artele plastice / aplicate, și o viziune contemporan-urbană a obiectului vestimentar experimental.

Rigoarea construcției și a geometrismului sunt puse într-un status de veto prin anularea pattern-ului clasic, prin soluții deconstructiviste de cutting, dar și prin multiplicarea de layere a materialului textil. Astfel panorama obiectului creat emană o dinamică vizuală și, în același timp, o strictețe controlată a unei estetici post-bauhaus.

Pornind de la o filosofie introspectivă și anume aceea că omul timpului prezent se află in mijlocul unui urban care năvăleste în mentalul său cu un cumul de informații menite să îi construiască asemeni unui joc de lego un piedestal, el se dedică sieși ca pentru participarea la o competiție care îi așteaptă performanțele, dar, de cele mai multe ori, ele ramân într-o formă neexpusă, în varianta unui adevăr inviolabil.
 
Astfel facem apel la istorie pentru a asimila prezentul într-o continuă și rapidă schimbare. Suntem martorii unei migrări transgeneraționale de la o epocă la alta, de la o cultură la alta. Drapajele sport, elemente grafice în disoluție ne sugerează o schimbare semnificativă a tot ce până acum se întipărise în recunoașterea convențională.
 
Metafora se prefigurează prin interpretarea materialităților, suprafețe generoase paietate mat / lucios cadențează cu neoprenul adecvat unui sport suite și contrastează cu premizele estetice ale curentului care a revoluționat începutul de secol trecut. Decupaje și matlaseuri (ne) regulate, o abordare 3D a fenomenului Bauhaus impun o stare vizuală de continuă transformare, de work in progress.
 
The Winner se referă și la contextul actual în care ne aflăm. Este nevoie de eroism la scară individuală și globală, situațiile dizarmonice cu care ne-am confruntat și încă ne invadează infrastructura emoțională sunt dificil de evitat, dar printr-o luptă coerentă cu ideologiile statice, cu tendințele de acaparare injuste a libertăților individuale, identitare și aspiraționale, ființa umană își poate depăși condiția vulnerabilă și manipulatorie și poate deveni o entitate superioară care are dreptul la o viață creativă, termen care substituie pacea, toleranța și o oarecare notă de eleganță atunci când acordăm mult respect, valorizare și voluntariat afectiv, celor de lângă noi.
(Carmen Emanuela Popa, designer)
 
***
 
Elite Art are ca scop promovarea principiilor fundamentale UNESCO prin organizarea unor proiecte culturale complexe care răspund la exigenţele societăţii civile naţionale şi contribuie la dezvoltarea României din punct de vedere cultural şi educaţional.
Designerul român Carmen Emanuela Popa este o artistă emergentă, cunoscută pentru lucrările sale conceptualiste în domeniul modei experimentale care se bazează pe teorii filosofice cu un puternic impact vizual.

Cu impresionante review-uri internaționale, artista aduce în prim plan ființa umană, idealizând prin dualități stilistice de contrast condiția vulnerabilă a omului obișnuit în contextul societății actuale și plasează condiția femeii în modernitate apelând la mijloace artistice interdisciplinare, conturând astfel un profil uman idealizat, marcat de prerogativele unei civilizații emoționale.

Carmen Emanuela Popa este absolventă a Facultății de Arte Decorative și Design din cadrul Universității Naționale de Arte, București și a unui Master / Strategii de Modă și Costum / UNAB. În 2018 i se acordă o Bursă de Studii (6 luni) la Universitate IUAV din Veneția, Italia. În prezent este doctorand în cadrul UNArte, București, în domeniul Arte Vizuale/ Fashion Design cu o temă ce abordează migrarea simbolisticii obiectului vestimentar către obiectul de artă contemporană.