×

Teodor Graur la Sandwich, începând cu 4 iunie

După o perioadă în care a ales să își revizuiască poziția rigidă față de vizual și narațiune și să reacționeze la situația general-incertă printr-o transformare radicală în practica sa, Teodor Graur se întoarce la mediul său predilect – instalația, și la materialul preferat – lemnul. Relația cu acestea durează de o viață și încă îi aduce surprize. Profitând de spațiile inegale, artistul construiește un traseu exterior și interior în care central este nu doar procesul creatorului, ci și ceea ce îl mobilizează, felul în care se lasă schimbat de schimbările din jur, flexibilitatea cu care își hotărăște soarta. La interior, design și sculptură din diferite perioade, dar și pictură recentă. La exterior, un proces continuu de transformare.

Teodor Graur: Ars longa, vita brevis. (Vârsta artistului e tinerețea) are deschiderea vineri, 4 iunie 2021, între 16.00 – 20.00, la Galeria Sandwich, și va putea fi vizitată până la 31 iulie 2021.

Expoziția începe, de fapt, cu 3 săptămâni înainte de deschiderea ei, timp în care artistul lucrează zilnic pe terasa Sandwich pentru a-și “face norma de așchii”, adică pentru a sculpta, tăia, ciopli în jumătăți de trunchiuri de lemn recuperate, vechi de 200 de ani. Prezența prelungă a acestora e accentuată fie de șanțurile longitudinale care le străbat, fie de cele două fațete plane care le modifică secțiunea transversală. Însă ele apar în spațiu abia la final, fiind precedate de resturile rămase în urma propriei transformări. Se așează încrezătoare pe grinzile de beton, aproape camuflate, aproape discrete, conturând spațiul incert.

Nu avem tot timpul din lume, dar căutăm acel timp în care știm exact ce trebuie să facem, ce proces să alegem, cât va dura el și ce unelte ne sunt necesare. E norocul de a vedea exact următorul pas, și apoi următorul, într-o direcție clară în care efortul fizic e autoimpus și zilele solitare sunt un privilegiu.

Teodor Graur (n. 1953) este recunoscut pentru felul în care folosește obiecte găsite în târguri de vechituri sau pur și simplu pe stradă pe care le îmbină în instalații complexe și reconfigurări critice, “monumente ecologice” sau “monumente interioare”. Practica sa include performance, fotografie, sculptură și instalație, medii între care tranzitează cu lejeritate, în funcție de perioadă. În anii 90 a co-fondat grupul Euroartist Bucharest și a participat, printre altele, la Bienalele de Artă de la Veneția, Istanbul și Sao Paolo. Printre expozițiile sale solo recente se numără SAMPLE of European Contemporary Art by Teodor Graur, Galeria Nicodim Los Angeles (2018), Nature-Culture. Star & Grey (Made in Romania), Galeria Nicodim București (2016), M, Plan B Cluj-Napoca (2016, duo cu Cristian Rusu), Nostalgia, tranzit.ro/ București (2014). Recent, a participat în expozițiile de grup Sensul Sculpturii, Galeria Sector 1, București și Kunsthalle Bega, Timișoara. (2020 – 2021).