×

Galeria IOMO

Spațiu expozițional

IOMO este o galerie nou apărută în incinta Combinatului Fondului Plastic, ce își dorește să promoveze atât tineri artiști cât și pe cei consacrați, contribuind totodată la omogenizarea comunității creatoare din spațiul Combinatului.

 

Mai multe detalii despre galerie, despre parcursul acesteia, despre relația cu vecinii și despre programul curatorial al anului în curs ne povestește Horațiu Lipot, curator al galeriei IOMO.

 

Care este povestea Galeriei IOMO și cum a început ea? Cine sunt proprietarii? Care este poziționarea sau diferențiatorul galeriei în contexul pieței de artă contemporană locală?

Galeria apare la inițiativa artistului și colecționarului Florin Petrachi, fiind plănuită deschiderea imediat după contextul pandemiologic al anului trecut. Poziționarea acesteia a fost stabilită de la început, dorindu-ne să putem promova producția artistică autohtonă tânără în contextul târgurilor și al bienalelor de artă internaționale.

Nu ne-am dorit propriu-zis o diferențiere, cât mai mult o integrare a mai multor discursuri artistice pe care le vedem ca relevante și conturându-se acum sau relativ recent. Ne-am dorit să putem sedimenta mai bine acele practici artistice care credem că pe de o parte întăresc comunitatea locală, dar și stimulează un teritoriu al ideilor creative pentru un viitor mai deschis participativ și mai sustenabil.

 

Ce provocări a adus pentru voi 2020 și cum ați decis să deschideți la început de 2021?

Provocările, ca în majoritatea cazurilor, au fost cele de nivel personal. Însă la nivel general în zona industriilor creative, cred că după criza pandemiologică a anului trecut, problemele s-au pus în special în stabilirea cadrului contractual între individ și instituție, dat fiind că aceasta a fost una dintre condiționările pentru primirea ajutorului social din partea statului.

Decizia a fost de la bun început cea de a deschide în prima parte a anului 2021, dat fiind că într-un spațiu de tipologia celor de la Combinatul Fondului Plastic procesul de amenajare este unul de durată, neprevăzut și costisitor.

 

Care este relația Galeriei cu spațiul de la Combinatul Fondului Plastic? Care este relația voastră cu vecinii și Combinatul Fondului Plastic? Cum de ați decis să deschideți aici?

O relație bună și pe cât este posibil, chiar de colaborare aș spune. Credem în schimburi, în faptul că artiștii, respectiv lucrările să poată circula, mai credem și în comunitate și în ideea că nu ținem să delimităm strict un program de altul.

Am decis în favoarea Combinatului Fondului Plastic pentru posibilitățile instituționale de promovare pe care ți le oferă un spațiu de aproximativ 400mp. Totodată și clusterul de galerii de primă mână care există în acest perimetru a fost unul din factorii decisivi.

 

Ce sperați să se întâmple în cadrul Combinatul Fondului Plastic în următorii 5 ani? (la nivel de comunitate)

Cred că în primul rând, gândul tuturor merge către infrastructura locului. De la cea fizică, betonarea și amenajarea spațiilor Combinatului Fondului Plastic, la cea logistică, suplimentarea liniilor de transport în comun. Totodată, cu această infrastructură pusă la punct ne așteptăm și la o creștere a zonei prin investiții private, axate în special în zona de servicii, cafenele, restaurante etc.

 

Ce program curatorial pregătiți pentru 2021 și ce expoziții vă doriți să produceți și să dezvoltați în următorii ani?

Programul pe care l-am pregătit pentru acest prim an este axat pe o selecție cât mai amplă și integratoare atât în ceea ce privește artiștii selectați, cât și mediile participante. Concentrat în general în jurul expozițiilor de grup, se vrea un ambitus între multitudinea unor voci diverse emergente, contrabalansat însă și de expoziții personale ale unor artiști deja consacrați. Din acest program ar trebui să se decanteze pentru următorii ani un context propriu, despre care nu putem spune încă, a priori, că va urma o direcție sau alta.