×

Galeria S.E.N.A.T.

Spațiu Expozițional Neconvențional pentru Artă și Tehnologie

Galeria SENAT a fost fondată în anul 2019, prin reconversia spațiului fostei Turnătorii a Combinatului Fondului Plastic, a cărui moștenire estetică a păstrat-o, într-un spațiu expozițional multidisciplinar, ce își propune să găzduiască evenimente, happening-uri și expoziții cât mai diverse. Noul spațiu expozițional reprezintă un loc unic, vibrant și modern, care păstrează însă „contribuția genetică” a Turnătoriei prin stilul industrial și minimalist, pentru a pune în valoare emoțiile generate de exprimarea artistică de orice gen.

Galeria a găzduit până acum proiecte precum expoziția inaugurală a Salonului Național de Artă Contemporană, organizată de Uniunea Artiștilor Plastici din România, expoziția “A different perspective” a tinerei artiste Ilinca Gruia sau evenimentul ARCEN “The Time is Now” – lansarea Caietelor de Bune Practici Constructive pentru zonele istorice ale Capitalei, Catalog București.

Echipa Galeriei SENAT este formată din Alexandru Popescu, Monica Gaitanidis (Partner) și Emilian Ionel (Managing Partner).


Ce este Galeria Senat? Care este poziționarea acesteia și cum credeți că se diferențiază aceasta de alte galerii de pe scena locală?

Proiectul SENAT își propune să aducă împreună mai multe „comunități” amatoare de artă, prin găzduirea de expoziții de pictură, sculptură, design, instalații artistice, dar și tehnologie și evenimente sau manifestări culturale neconvenționale sau recreative. Ne-am propus să generăm un pol de interes pentru publicul amator de artă și pentru tinerii din industriile creative locale.
Avem ambiția de a deveni o scenă de referință în viața artistică românească, atât din punct de vedere arhitectural, cât și ca management de evenimente, prin eforturi proprii, dar și prin colaborări cu parteneri valoroși, precum Uniunea Artiștilor Plastici, The Institute, Artmark, alte galerii private și o serie de asociații și ONG-uri implicate în zona artistică.


Ce v-ați propus de la acest proiect și ce sperați să descoperim în programul SENAT peste 5 ani?

Proiectul galeriei SENAT este un pas important în aducerea la viață a unui plan conceput cu mai mult timp în urmă de către Uniunea Artiștilor Plastici din România, acela de a genera aici o zonă artistică unitară a Bucureștiului, un fel de „cartier expozițional”, care să găzduiască, la standarde ridicate, cele mai importante evenimente locale. Iar în cadrul Combinatului Fondului Plastic, acest plan beneficiază de toate premisele necesare. Suntem mândri să spunem că avem și noi o contribuție importantă la concretizarea și popularizarea acestuia. Suntem pe drumul corect, însă mai sunt necesare eforturi comune alte tuturor factorilor implicați, dar și suport din partea autorităților locale, pentru ca transformarea CFP în această zonă artistică unitară bucureșteană să se ridice la nivelul oricărui oraș european de referință în acest sens (Berlin, Madrid, Lisabona etc).


Ce a însemnat anul 2020 pentru Senat și cum ați reușit să vă adaptați la noile realități?

Ca orice activitate profund socială, evenimentele artistice au suferit mult în 2020. Credem în continuare că avem nevoie să fim împreună – artiști, public, industrii implicate – și să dezvoltăm această zonă creativă în București, însă suntem conștienți că viața s-a schimbat iremediabil și ne vom adapta. Este o perioadă în care toți cei implicați în industria evenimentelor analizează alternative și caută soluții pentru a îmbina responsabil premisele sanitare apărute și nevoile „sociale”. Am testat și noi trendul evenimentelor „online”, a fost un fel de colac de salvare a unor costuri în această perioadă, însă este doar o soluție temporară și perfectibilă. Adevăratele soluții sunt eforturile comune ale majorității – organizatori, artiști și public – de a ne exprima emoțiile într-un cadru social, în condiții fizice corecte și respectând cu mai multă responsabilitate standardele sanitare și igienice.
Este un proces de adaptare ce va continua și în 2021. Credem că orice „cicatrice” de genul pandemiei în care ne aflăm trebuie să producă schimbări calitative și pozitive pentru a nu reprezenta doar un timp pierdut.


Care este relația Galeriei cu spațiul turnătoriei? Cum ați descoperit acest spațiu?

Am descoperit acest spațiu în primăvara lui 2019, printr-o succesiune de evenimente favorabile și cu ajutorul unor prieteni.
Acesta se afla, la vremea respectivă, într-o stare de „dezintegrare” aproape totală, însă am aflat despre proiectul UAP și am văzut potențialul zonei și al locației, ceea ce ne-a făcut să ne implicăm cu drag și cu eforturi susținute.
După aproape 3 luni de șantier, locația noastră s-a transformat într-o adevărată scenă expozițională. Suntem mândri de istoria locului și de faptul că aici au fost construite principalele statui de mari dimensiuni din București și din țară, așadar am păstrat echipamentele industriale care erau într-o stare prezentabilă. Cu ajutorul arhitectei Elena Viziteu, care a semnat proiectul, am considerat că putem îmbina într-un mod fericit designul industrial ultraprezent în CFP cu emoțiile generate de evenimentele pe care vrem să le găzduim aici.


Care este relația voastră cu vecinii și cu Combinatul Fondului Plastic?

Combinatul Fondului Plastic este o zonă total aparte în România, prin „moștenirea” artistică pe care o simți la fiecare pas, iar în același timp, o comunitate reală, ce gravitează în jurul artei.
Suntem cel mai nou spațiu expozițional din CFP și putem doar să învățăm de la vecinii noștri, însă ne propunem și să completăm activitatea de aici cu evenimente de altă factură, complementare, care să creeze un buzz în jurul comunității noastre și astfel, să devenim destinația predilectă pentru orice tip de exprimare artistică.
În cadrul și alături de CFP, cu care avem o relație foarte bună, sperăm să putem avea inițiative unice în București. Credem că este nevoie de colaborare și efort din partea tuturor celor implicați, precum și de o agendă comună, pentru ca orizontul de timp până la atingerea potențialului Combinatului să fie unul cât mai scurt.


Ce planuri aveți pentru anul acesta?

Considerăm că este important să extindem colaborarea cu artiștii contemporani, așadar ne propunem să identificăm noi modalități de a le expune creațiile către un public nou și cât mai numeros.
De asemenea, vom pregăti aici și o nouă locație, la fel de neconvențională, unde se va putea servi o cafea și o gustare în timpul evenimentelor găzduite de CFP.
Suntem convinși că galeria SENAT va deveni o destinație pentru și mai multe proiecte artistice și astfel vom avea o contribuție esențială la transformarea Combinatului Fondului Plastic într-o zonă artistică unică și vibrantă, la nivelul Bucureștiului.