×

Elena și Marcel Scutaru

Univers artistic împletit

Elena și Marcel Scutaru sunt doi sculptori consacrați, a căror traiectorie artistică a evoluat în jurul colaborării dintre ei, dar și cu spațiile în care lucrează. Am discutat cu aceștia despre comunitatea artistică de la CFP, dar și despre potențialul de dezvoltare a acestui complex, despre importanța colaborării și despre comunicarea artistică și modul în care conceptele se pot împleti și se pot dezvolta reciproc.
Cei doi artiști fac parte din comunitatea Combinatului Fondului Plastic din 2015. Își doreau de mai mult timp să aibă un spațiu de lucru aici, însă, până a fost posibil, au frecventat Combinatul în calitate de vizitatori ai evenimentelor cultural-artistice care s-au derulat aici de-a lungul anilor. "Era ceva nou și îmi plăcea ideea de spațiu industrial, care conține mai multe galerii, spații și ateliere, care dezvoltă comunități artistice, adună public, curatori etc.", povestește Elena Scutaru.
"Combinatul are un potențial extraordinar, credem noi, atât pentru scena artistică din București, dar și la nivel local, național sau chiar internațional, căci poate deveni o atracție turistică extem de importantă", consideră cei doi artiști.

Universul creativ Scutaru este gândit în jurul colaborării dintre cei doi artiști și cu spațiile în care lucrează. "În aproape 30 de ani de activitate, de puține ori am avut spații de lucru separate. Amândoi am absolvit sculptura, în cadrul Universității Nationale de Artă din București, am călătorit în rezidențe externe împreună, am avut și expoziții comune, dar și proiecte individuale. Asta ne-a făcut de multe ori să ne armonizăm lucrările, astfel încât să poată coabita în același spațiu. Am ales de multe ori teme separate, folosind însă căutări sau materiale comune: organice sau industriale, reciclate sau utilizând o estetică a artei Arte povera", povestește Elena Scutaru.

În acești ani Elena și Marcel Scutaru au participat la mai multe evenimente artistice neconvenționale de tipul ateliere deschise publicului sau expoziții cu o temă propusă de un curator, cu ocazia NAG (Noaptea albă a Galeriilor și a Hub-urilor culturale).
Momentan, gestionează împreună spațiul de lucru de la Combinatul Fondului Plastic, dar și spațiul din Așezămintele Brătianu (Piața Amzei București).


Mai multe despre comunitatea de la CFP, ne-a povestit Elena Scutaru.


Care este relația cu vecinii de la Combinat, fie că vorbim despre alți artiști cu ateliere aici sau de galeriile care s-au mutat în incintă?

Relațiile dintre noi sunt bune, de curtoazie, ne vizităm, schimbăm păreri, participăm și inițiem evenimente împreună, ne promovăm reciproc. Am participat la evenimente comune cu artiștii și colegii noștri: Victoria și Marian Zidaru cu Alexandru Siminic, Reka Csapo Dup, Patricia Teodorescu, Mircea Roman, Aurel Vlad și alții, am fost invitați la evenimentele organizate de Galeria Sandwich, SENAT, UNAGaleria etc.


Cum consideri că s-a coagulat această comunitate de-a lungul timpului? Sau ce consideri că îi lipsește sau ți-ai dori să apară aici pe viitor?

Comunitatea s-a coagulat gradual, la început nu era multă zarvă aici, dar pe parcurs, odată ce au apărut și spații de expunere, din ce în ce mai mulți oameni au fost interesați să viziteze Combinatul. Cred că-i lipsește o promovare profesionistă, cu o hartă și un program, prezente in Galeriile și Muzeele din centrul orașului, așa cum am văzut în alte țări occidentale.
Pe viitor, ar trebui să se organizeze din ce în ce mai multe evenimente cu caracter național și internațional și să continue investiția în spații, respectiv să crească numărul celor care gestionează aceste spații în folosul unei comunități lărgite.


Care consideri că este potențialul acestui complex și cum ar fi util să evolueze acesta, din punctul vostru de vedere?

Potențialul acestui complex este cu siguranță unul foarte mare, este însă necesar un parteneriat strategic cu autoritățile administrative locale, precum și identificarea și atragerea unor fonduri (europene) pentru dezvoltarea pe termen lung.